Stookalert-2

 

Code Groen of Code Oranje

 

Fijn dat u het SVG-stookalert-2 gebruikt. Hiermee toont u aan naast een liefhebber van houtstook ook uw verantwoordelijkheid te nemen voor uw leef- en woonomgeving. Let op, het stookalert moet niet worden gezien als stookverbod. Het is vooral bedoeld om u als stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigheden. Op de widget van het Stookalert, kunt u uw provincie kiezen waarna onder in de widget wel of geen beperkende weersinvloeden te verwachten zijn. Het onderste gedeelte van de widget kleurt groen of oranje.

 

Code Groen De verwachte weersomstandigheden geven prima omstandigheden om uw haard of kachel te stoken. Er staat in dat geval een windje en het is niet mistig.

 

Code Oranje De verwachte weersomstandigheden zijn zodanig dat wij graag uw aandacht vragen. Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie. Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding. De rook en rooklucht blijven dan ook nog eens in en om uw huis hangen en dat beïnvloedt uw gezondheid en die van uw woonomgeving. Ook is het vanwege mogelijke overlast slecht voor de relatie met uw buren en niet in de laatste plaats slecht voor het milieu. Als er sprake is van genoemde beperkende omstandigheden in uw woonomgeving dan adviseren de leden van Het Sfeerverwarmingsgilde u de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.